Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 48 g (78%)
  • Węglowodany netto: 6 g (4%)
  • Białko: 25 g (18%)
  • Energia: 555 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 230 g boczku
  • 12 większych pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 270 ml serka śmietankowego

  • 3 łyżki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego

  • 1 łyżka papryki w proszku

  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmaruj masłem średniej wielkości naczynie do pieczenia.
  2. Usmaż bekon, aż będzie mocno chrupiący. Ostudź go i pokrusz. Zachowaj tłuszcz z boczku.
  3. Usuń trzony pieczarek i drobno je posiekaj. Smaż w tłuszczu pozostałym po boczku. Dodaj masło, jeśli jest to konieczne.
  4. Umieść kapelusze grzybów w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
  5. W misce wymieszaj pokruszony boczek z podsmażonymi, posiekanymi trzonami grzybów i pozostałymi składnikami. Nałóż mieszankę do każdej pieczarki.
  6. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy grzyby nabiorą złotego koloru.