Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 40 g (63%)
  • Węglowodany netto: 5 g (3%)
  • Białko: 48 g (34%)
  • Energia: 577 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 650 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 110 g (375 ml) grzybów, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 240 ml śmietanki kremówki
  • 120 ml drobno startego parmezanu
  • 240 ml (180 g) świeżych, pokrojonych w kostkę pomidorów świeża
  • bazylia, do dekoracji
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka obficie doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż piersi z kurczaka, aż będą złocistobrązowe po obu stronach, około 4 do 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i przykryj, aby utrzymać ciepło.
  3. Na tę samą patelnię dodaj masło, czosnek i grzyby, zmniejsz ogień do średnio-małego i smaż, aż czosnek zacznie pachnieć, a grzyby puszczą płyn.
  4. Na patelnię dodaj gęstą śmietanę, parmezan i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 10 minut.
  5. Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i smaż, aż będzie całkowicie ugotowany. Spróbuj i w razie potrzeby, dodaj więcej soli i pieprzu.
  6. Nałóż na talerz i posyp świeżą bazylią.