Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 49 g (70%)
  • Węglowodany netto: 5 g (3%)
  • Białko: 42 g (27%)
  • Energia: 629 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 2 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
  • 650 g filetów z udek kurczaka bez kości
  • sól i pieprz do smaku
  • 230 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka świeżej pietruszki

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dopraw filety z udek kurczaka solą i pieprzem. Smaż na patelni, aż się zarumienią i będą w pełni usmażone; następnie przełóż kurczaka na talerz, pozostawiając soki na patelni.
  2. Dodaj czosnek na patelnię i smaż, aż zmięknie; następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5-7 minut, aż zmiękną.
  3. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego, dodaj śmietankę kremówkę, dobrze mieszając. Pozwól, aby śmietanka delikatnie gotowała się przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Gdy parmezan się rozpuści dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i wymieszaj go w sosie. Podawaj przyozdobione natką pietruszki.