Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 49 g (70%)
  • Węglowodany netto: 5 g (3%)
  • Białko: 42 g (27%)
  • Energia: 629 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 2 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
  • 650 g udek z kurczaka bez kości
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku, mielone
  • 350 ml kremówki
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżej pietruszki

Przygotowanie

  1. Na średnim ogniu, na dużej patelni, rozgrzej olej z awokado lub oliwę z oliwek. Dopraw udka z kurczaka solą, pieprzem i usmaż. Wyjmij kurczaka na talerz za pomocą łyżki cedzakowej, zachowując soki na patelni.
  2. Dodaj czosnek na patelnię i mieszaj, aż zmięknie. Dodaj grzyby i smaż, aż zmiękną, przez około 5-7 minut.
  3. Dodaj śmietankę kremówkę. Pozostaw na wolnym ogniu przez około 10 minut i często mieszaj. Dodaj parmezan.. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. Gdy parmezan się rozpuści dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i wymieszaj go w sosie. Podawaj przyozdobione natką pietruszki.