W przepisie jest zawarta marchewka. Na porcję zawiera bardzo małą ilość węglowodanów, jednak jeśli chcesz, możesz z niej zrezygnować.

    Orientacyjne makro (1 porcja)

    • Tłuszcz: 40 g (80%)
    • Węglowodany netto: 16 g (14%)
    • Białko: 7 g (6%)
    • Energia: 452 kcal

    Składniki (dla 2 porcji)

    • 2 szklanki wody
    • 1 marchew, pokrojona w plastry
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 20 g orzechów włoskich
    • 400 g pomidorów z puszki
    • 150 ml szklanka śmietanki 30%
    • suszona bazylia wedle uznania
    • sól i czarny pieprz do smaku

    Przygotowanie

    1. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu i zeszklij cebulę, marchew oraz czosnek przez około 5 minut, aż zmiękną.
    2. Wmieszaj pomidory i 2 szklanki wody, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz suszoną bazylią.
    3. Przykryj i doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
    4. Zmiksuj składniki blenderem.
    5. Dopraw do smaku i wmieszaj śmietankę kremówkę.
    6. Podawaj z orzechami włoskimi.