Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 19 g (49%)
- Węglowodany netto: 5 g (6%)
- Białko: 40 g (45%)
- Energia: 369 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżka papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 650 g piersi z kurczaka, pokrojonego w paski
- 120 g czerwonej papryki, pokrojonej w plasterki
- 110 g żółtej cebuli, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 28 g świeżej kolendry do dekoracji
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W małej misce wymieszaj chili w proszku, paprykę, oregano, kminek i sól.
- Do dużej miski włóż paski kurczaka, paprykę, cebulę, czosnek, oliwę i sok z limonki, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Do zawartości dużej miski wsyp mieszankę przypraw z małej miski, a następnie wymieszaj.
- Rozłóż przyprawionego kurczaka i warzywa na blasze do pieczenia.
- Piecz przez około 20-25 minut, mieszając w połowie czasu pieczenia, aż kurczak będzie ugotowany i miękki.
- Udekoruj świeżą kolendrą i podawaj.