Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 19 g (49%)
  • Węglowodany netto: 5 g (6%)
  • Białko: 40 g (45%)
  • Energia: 369 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 g piersi z kurczaka, pokrojonego w paski
  • 120 g czerwonej papryki, pokrojonej w plasterki
  • 110 g żółtej cebuli, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 28 g świeżej kolendry do dekoracji

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W małej misce wymieszaj chili w proszku, paprykę, oregano, kminek i sól.
  3. Do dużej miski włóż paski kurczaka, paprykę, cebulę, czosnek, oliwę i sok z limonki, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Do zawartości dużej miski wsyp mieszankę przypraw z małej miski, a następnie wymieszaj.
  5. Rozłóż przyprawionego kurczaka i warzywa na blasze do pieczenia.
  6. Piecz przez około 20-25 minut, mieszając w połowie czasu pieczenia, aż kurczak będzie ugotowany i miękki.
  7. Udekoruj świeżą kolendrą i podawaj.