Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 42 g (77%)
  • Węglowodany netto: 1 g (1%)
  • Białko: 28 g (23%)
  • Energia: 495 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 230 g sałaty rzymskiej
  • 140 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g awokado
  • 4 łyżki świeżej kolendry (jeśli lubisz)
  • 110 g cebuli żółtej
  • 140 g zielonej papryki
  • 900 g udek z kurczaka bez kości
  • 55 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 85 g startego sera cheddar
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę porwij, pomidory posiekaj, awokado pokrój w kostkę, a kolendrę oczyść i posiekaj. Odłóż te składniki na bok.
  2. Cebulę i paprykę pokrój w dość cienkie plasterki.
  3. Na osobnej desce do krojenia pokrój kurczaka w cienkie paski.
  4. Smaż kurczaka na maśle na dużej patelni na średnim ogniu. Posól go i popieprz. Gdy kurczak będzie już prawie usmażony, dodaj cebulę, paprykę i przyprawę do kuchni meksykańskiej.
  5. Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie, mieszając, przez kilka minut, aż kurczak będzie dokładnie usmażony, a warzywa lekko zmiękną.
  6. Sałatę włóż do miski i dodaj zawartość patelni. Dodaj starty ser, pokrojone w kostkę awokado, posiekane pomidory i świeżą kolendrę. Gotowe!