Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 92 g (80%)
- Węglowodany: 13 g (5%)
- Białko: 38 g (15%)
- Energia: 1036 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
Kremowa zielona kapusta
- 650 g zielonej kapusty
- 2 łyżki masła
- 350 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- 8 g świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
- skórka cytryny
Smażone chorizo
- 650 g chorizo (ewentualnie inna kiełbasa wysokiej jakości)
- 2 łyżki masła (do smażenia)
Przygotowanie
- Usmaż chorizo na maśle na średnim ogniu (podgrzewaj do momentu podania).
- Poszatkuj kapustę używając robota kuchennego, ostrego noża lub mandoliny kuchennej.
- Na pozostałości masła smaż kapustę. Mieszaj od czasu do czasu przez kilka minut, aż kapusta nabierze złoto-brązowego koloru.
- Do kapusty dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj na wolnym ogniu, aż śmietana wyparuje. Dopraw solą i pieprzem.
- Danie serwuj z pietruszką i skórką cytryny.