Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 49 g (73%)
- Węglowodany: 4 g (3%)
- Białko: 36 g (24%)
- Energia: 619 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 450 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 1 świeże jalapeño, pokrojone na małe kawałki
- 1 pomidor cienko pokrojony
- 1 awokado przekrojone wzdłuż
- 1 sałata masłowa
- 8 plastrów sera cheddar
- 45g masła, w plastrach
Przygotowanie
- Zmieszaj w misce wołowinę, sól i pieprz.
- Drobno posiekaj cebulę i jalapeño na małe kawałki. Jeśli nie chcesz, aby papryczki były bardzo ostre to usuń z nich nasiona. Dodaj cebulę i jalapeño do mięsa i dokładnie wymieszaj rękami.
- Uformuj mięso. Możesz je uformować w kulkę, a później docisnąć.
- Smaż mięso przez 5-7 minut z każdej strony (w zależności od wysmażenia, którego oczekujesz).
- Podczas smażenia mięsa, pokrój pomidora na cienkie plasterki. Pokrój również awokado wzdłuż, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką.
- Złóż burgery. Weź 3-4 liście sałaty na każdego burgera. Mięso umieść w środku, a na wierzchu ułóż ser i masło. Dodaj pomidora i awokado. Dopraw solą i pieprzem. Owiń burgera sałatą tak, aby łatwo go można było złapać.