Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 72 g (72%)
  • Węglowodany netto: 7 g (3%)
  • Białko: 57 g (25%)
  • Energia: 936 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 2 pikle z ogórków, drobno posiekane
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
  • 230 g posiekanego sera cheddar
  • 2 jajka
  • 240 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 110 g sałaty

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe o średnicy 22 cm)
  2. Na dużej patelni usmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Odłóż boczek na bok. Zachowaj tłuszcz na patelni.
  3. Na tę samą patelnię dodaj mieloną wołowinę i lekko zwiększ ogień. Smaż, mieszając, aż wołowina będzie gotowa do spożycia.
  4. Do patelni dodaj pikle i pomidory wraz z czosnkiem, solą, pieprzem i 2/3 sera, a następnie wymieszaj.
  5. Mieszankę z patelni wraz z usmażonym boczkiem umieść w naczyniu żaroodpornym.
  6. W misce wymieszaj jajka, śmietankę i sos pomidorowy. Dopraw do smaku.
  7. Wlej masę jajeczną do naczynia żaroodpornego i dodaj resztę sera na wierzch.
  8. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż zapiekanka nabierze złotobrązowego koloru.
  9. Podawaj z sałatą.