Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 47 g (90%)
- Węglowodany: 6g (5%)
- Białko: 6 g (5%)
- Energia: 469 kcal
Składniki (dla 1 porcji)
- 120 ml śmietanki kremówki
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Dokładnie umyj świeże jajko i sparz je, zanurzając we wrzątku przez około 10 sekund.
- Aby zrobić lody waniliowe, umieść wszystkie składniki w słoiczku z pokrywką. Propozycje innych smaków znajdziesz w dolnej części strony. Wybierz i dodaj składniki do mieszanki waniliowej.
- Zamknij pokrywkę i energicznie potrząsaj przez co najmniej 5 minut
- Umieść słoik w zamrażarce i schładzaj przez co najmniej trzy godziny. Smacznego!
Wskazówki
Aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, użyj ksylitolu. Erytrytol sprawia, że lody są bardzo twarde. Jeśli go użyjesz, przed podaniem odczekaj 5-7 minut po wyjęciu z zamrażarki.
Propozycje smaków
Kawa z migdałem (około 1 węglowodan więcej):
– 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
– 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– pół łyżki posiekanych migdałów
– pół łyżki posiekanej czekolady o niskiej zawartości węglowodanów
Kokos z migdałem (około 1 węglowodan więcej):
– 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
– 1/4 łyżeczki ekstraktu kokosowego
– 1 łyżka płatków kokosowych
– pół łyżki posiekanych migdałów
Jagodowe (około 2 węglowodany więcej):
– 2 łyżki świeżych lub mrożonych jagód, drobno posiekanych
Truskawkowe (około 3 węglowodany więcej):
– 5 łyżek świeżych lub mrożonych truskawek, drobno posiekanych
Czekoladowe (około 2 węglowodan więcej):
– pół łyżki kakao w proszku
– jedna łyżka posiekanej czekolady o niskiej zawartości węglowodanów