Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 26 g (92%)
- Węglowodany: 3 g (4%)
- Białko: 2 g (4%)
- Energia: 256 kcal
Składniki (dla 8 porcji)
- 475 ml śmietanki kremówki
- 85 g świeżych malin, truskawek lub jagód
- 55 g posiekanych orzechów pekan
- skórka cytryny
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Wlej śmietankę do miski i ubijaj ją mikserem do momentu, aż powstaną tzw. miękkie szczyty.
- Do bitej śmietany dodaj skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz wybrane przez Ciebie owoce i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Przykryj miseczkę folią i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 godziny. Możesz spożyć deser od razu, ale będzie miał gorszą konsystencję.