Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 55 g (79%)
- Węglowodany: 4 g (3%)
- Białko: 28 g (18%)
- Energia: 635 kcal
Składniki (dla 1 porcji)
Nadzienie
- 28 g boczku
- 50 g awokado pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki rozdrobnionego sera mozzarella
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wrap
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki kremówki (36%)
- sól i mielony czarny pieprz
- pół łyżeczki chili w proszku
- pół łyżki świeżego szczypiorku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Nadzienie:
- Boczek posiekaj lub pokrój na małe kawałki.
- Smaż na dużej patelni, na średnim ogniu przez 10 minut lub do momentu aż będzie chrupiący.
Wrap
- W małej misce ubij jajka wraz ze śmietanką, chili w proszku, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuść masło, a następnie wlej masę jajeczną.
- Obracaj patelnią, aż masa będzie równomiernie rozprowadzona i cienka.
- Przykryj patelnię pokrywką i duś przez 2 minuty.
- Delikatnie ściągnij wrapa z patelni,.Ułóż na nim mozzarellę, bekon, awokado, kwaśną śmietanę i zwiń. Smacznego!
Wskazówki
Wypróbuj jedną z alternatywnych opcji nadzienia:
-
ser, szynka i sos chipotle
-
szpinak i serek śmietankowy
-
łosoś wędzony, koperek i serek śmietankowy
-
rostbef i sos chrzanowy