W przepisie jest zawarta marchewka. Na porcję zawiera bardzo małą ilość węglowodanów, jednak jeśli chcesz, możesz z niej zrezygnować.
Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 40 g (80%)
- Węglowodany netto: 16 g (14%)
- Białko: 7 g (6%)
- Energia: 452 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
- 2 szklanki wody
- 1 marchew, pokrojona w plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 20 g orzechów włoskich
- 400 g pomidorów z puszki
- 150 ml szklanka śmietanki 30%
- suszona bazylia wedle uznania
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu i zeszklij cebulę, marchew oraz czosnek przez około 5 minut, aż zmiękną.
- Wmieszaj pomidory i 2 szklanki wody, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz suszoną bazylią.
- Przykryj i doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Zmiksuj składniki blenderem.
- Dopraw do smaku i wmieszaj śmietankę kremówkę.
- Podawaj z orzechami włoskimi.