Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 42 g (77%)
- Węglowodany netto: 1 g (1%)
- Białko: 28 g (23%)
- Energia: 495 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 230 g sałaty rzymskiej
- 140 g pomidorków koktajlowych
- 200 g awokado
- 4 łyżki świeżej kolendry (jeśli lubisz)
- 110 g cebuli żółtej
- 140 g zielonej papryki
- 900 g udek z kurczaka bez kości
- 55 g masła
- 2 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
- 85 g startego sera cheddar
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Sałatę porwij, pomidory posiekaj, awokado pokrój w kostkę, a kolendrę oczyść i posiekaj. Odłóż te składniki na bok.
- Cebulę i paprykę pokrój w dość cienkie plasterki.
- Na osobnej desce do krojenia pokrój kurczaka w cienkie paski.
- Smaż kurczaka na maśle na dużej patelni na średnim ogniu. Posól go i popieprz. Gdy kurczak będzie już prawie usmażony, dodaj cebulę, paprykę i przyprawę do kuchni meksykańskiej.
- Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie, mieszając, przez kilka minut, aż kurczak będzie dokładnie usmażony, a warzywa lekko zmiękną.
- Sałatę włóż do miski i dodaj zawartość patelni. Dodaj starty ser, pokrojone w kostkę awokado, posiekane pomidory i świeżą kolendrę. Gotowe!