Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 40 g (63%)
- Węglowodany netto: 5 g (3%)
- Białko: 48 g (34%)
- Energia: 577 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 650 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 110 g (375 ml) grzybów, pokrojonych w cienkie plasterki
- 240 ml śmietanki kremówki
- 120 ml drobno startego parmezanu
- 240 ml (180 g) świeżych, pokrojonych w kostkę pomidorów świeża
- bazylia, do dekoracji
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka obficie doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż piersi z kurczaka, aż będą złocistobrązowe po obu stronach, około 4 do 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i przykryj, aby utrzymać ciepło.
- Na tę samą patelnię dodaj masło, czosnek i grzyby, zmniejsz ogień do średnio-małego i smaż, aż czosnek zacznie pachnieć, a grzyby puszczą płyn.
- Na patelnię dodaj gęstą śmietanę, parmezan i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 10 minut.
- Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i smaż, aż będzie całkowicie ugotowany. Spróbuj i w razie potrzeby, dodaj więcej soli i pieprzu.
- Nałóż na talerz i posyp świeżą bazylią.