Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 41 g (71%)
  • Węglowodany: 5 g (4%)
  • Białko: 33 g (25%)
  • Energia: 522 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 650 g surowej kiełbasy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki utartej suszonej szałwii (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 120 ml puree z dyni
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni usmaż kiełbasę wraz z cebulą i papryką.
  2. Gdy kiełbasa będzie usmażona, a cebula i papryka przyrumienione, wsyp przyprawy i wymieszaj. Przełóż całość do garnka.
  3. Dodaj puree z dyni, bulion i kremówkę. Duś bez przykrycia na małym ogniu przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż zupa zgęstnieje.
  4. Dodaj masło i dobrze wymieszaj.