Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 72 g (72%)
- Węglowodany netto: 7 g (3%)
- Białko: 57 g (25%)
- Energia: 936 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 450 g mielonej wołowiny
- 2 pikle z ogórków, drobno posiekane
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
- 230 g posiekanego sera cheddar
- 2 jajka
- 240 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 110 g sałaty
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe o średnicy 22 cm)
- Na dużej patelni usmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Odłóż boczek na bok. Zachowaj tłuszcz na patelni.
- Na tę samą patelnię dodaj mieloną wołowinę i lekko zwiększ ogień. Smaż, mieszając, aż wołowina będzie gotowa do spożycia.
- Do patelni dodaj pikle i pomidory wraz z czosnkiem, solą, pieprzem i 2/3 sera, a następnie wymieszaj.
- Mieszankę z patelni wraz z usmażonym boczkiem umieść w naczyniu żaroodpornym.
- W misce wymieszaj jajka, śmietankę i sos pomidorowy. Dopraw do smaku.
- Wlej masę jajeczną do naczynia żaroodpornego i dodaj resztę sera na wierzch.
- Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż zapiekanka nabierze złotobrązowego koloru.
- Podawaj z sałatą.