Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 48 g (78%)
- Węglowodany netto: 6 g (4%)
- Białko: 25 g (18%)
- Energia: 555 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 230 g boczku
-
12 większych pieczarek
-
2 łyżki masła
-
270 ml serka śmietankowego
-
3 łyżki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
-
1 łyżka papryki w proszku
-
sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmaruj masłem średniej wielkości naczynie do pieczenia.
- Usmaż bekon, aż będzie mocno chrupiący. Ostudź go i pokrusz. Zachowaj tłuszcz z boczku.
- Usuń trzony pieczarek i drobno je posiekaj. Smaż w tłuszczu pozostałym po boczku. Dodaj masło, jeśli jest to konieczne.
- Umieść kapelusze grzybów w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
- W misce wymieszaj pokruszony boczek z podsmażonymi, posiekanymi trzonami grzybów i pozostałymi składnikami. Nałóż mieszankę do każdej pieczarki.
- Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy grzyby nabiorą złotego koloru.