Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 25,5 g (83%)
- Węglowodany: 3,4 g (5%)
- Białko: 8 g (12%)
- Energia: 292 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 340 g pokrojonych pieczarek
- 1 posiekana cebula
- 125 ml kremówki
- 60 g masła
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozpuść masło w dużym garnku na wysokim ogniu.
- W garnku podsmaż cebulę i czosnek przez około 3 minuty.
- Dodaj pieczarki, sól, pieprz i smaż kolejne 5 minut.
- Wlej bulion i zagotuj.
- Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Zgaś ogień. Blenduj zupę, aż uzyskasz kremową konsystencję.
- Dodaj kremówkę, wymieszaj i przypraw ziołami