Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 8g (30%)
- Węglowodany: 2 g (4%)
- Białko: 41 g (66%)
- Energia: 262 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
- 450 g filetów z dorsza
- 110 g pomidorków koktajlowych
- 1 pokrojony ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz czarny mielony
- 1 łyżka małych kaparów
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umieść pomidorki koktajlowe w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż pokrojony w plasterki czosnek i skrop połową ilości oliwy z oliwek.
- Umieść naczynie w piekarniku, a następnie od razu zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz przez 15 minut.
- Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i umieść rybę na wierzchu pomidorów. Dopraw wszystko solą i mielonym czarnym pieprzem, a rybę skrop pozostałą oliwą z oliwek.
- Rozrzuć kapary, liście tymianku i płatki chili na dorszu. Piecz przez kolejne 12-15 minut, aż ryba będzie dobrze upieczona.
- Wyjmij naczynie z piekarnika i rozdziel rybę, pomidory, kapary i zioła pomiędzy talerze.
- Wymieszaj sok z cytryny z pozostałymi sokami w naczyniu z piekarnika i skrop nim rybę. Na koniec posyp talerze świeżo startą skórką z cytryny.